Skip to main content

Dit blog is geschreven door een van mijn collega ADHD coach en trainer Michiel Niemeijer. Naast dat hij een enorme schatkist aan ervaring heeft in het begeleiden van mensen met ADHD, gaat hij in de onderstaande blog dieper in op wat er vanuit de wetenschap bekend is. Mocht de post je nieuwsgierig hebben gemaakt kijk dan vooral even op zijn pagina: https://krachtplusaandacht.nl/

Wist je dat de kans meer dan 50% is dat je een depressie bij ADHD kunt krijgen? Dat klinkt onvoorstelbaar, maar het is waar. Onderzoekers hebben ontdekt dat je door ADHD een grote kans hebt op depressie klachten te ontwikkelen. Maar, hoe komt dat toch? Vandaag beantwoorden we de vraag: Waarom komt een depressie bij ADHD vaker voor dan normaal?

1. Emotie en gedrag

Wetenschappers hebben in ons hoofd een aantal oorzaken gevonden voor depressie bij ADHD. De eerste reden is hoe onze emotieregulatie werkt. Onze emoties bepalen veel van de keuzes die we aldoor maken. Maar bij ADHD hebben de gevoelens en emoties die we dagelijks ervaren meer invloed op ons gedrag. Als we een negatieve emotie voelen, zijn we meer vatbaar om hier negatief op te reageren. En daarnaast blijven we langer hangen in een negatief gevoel. We hebben hier minder invloed op dan normaal. 

2. Prikkelbaar

Daarnaast zijn mensen met ADHD meer prikkelbaar. Wat betekent dat we sneller geïrriteerd of aangedaan zijn. En hierdoor zijn we sneller geneigd om te reageren zonder hier bij na te denken. We raken gefrustreerd en dat nare gevoel willen we zo snel mogelijk oplossen. Als iets irritant, vervelend of frustrerend is, reageren we hier soms te snel op (met onze gedachten of gedrag), zonder dat we het volledige plaatje hebben. Dit zorgt ervoor dat we eerder tot negatieve conclusies komen. En vervolgens kan dit depressieve gedachten in de hand werken.

3. Moeite op school

Verder hebben mensen met ADHD vaak meer problemen met concentratie en motivatie voor schoolwerk. De meesten met ADHD hebben moeite met het presteren op school. En als je slechte cijfers haalt, heeft dit vaak ook effect op je zelfbeeld. Je gaat aan jezelf twijfelen. Helemaal als je niet weet waar het door komt. Hoe langer je met ADHD rondloopt zonder diagnose, hoe meer je gaat twijfelen aan je eigen kunnen en vervolgens aan je eigenwaarde. Hier komen veel depressieve gevoelens uit voort.

4. Pesten

Naast slechte cijfers komt de school periode met een ander probleem. Uit onderzoek is gebleken dat veel kinderen met ADHD op school in meer of mindere mate gepest worden. Kinderen met ADHD denken en doen vaak net een beetje anders (druk), of flappen soms ongepaste dingen er zomaar uit. Dit gedrag maakt een kind sneller het buitenbeentje van de klas. En daardoor kan het dat ze het mikpunt van pesterijen zijn. Gecombineerd zijn deze 4 factoren de reden dat depressiviteit bij ADHD vaker voorkomt dan je wellicht zou denken.